Planina Biokovo

Planina Biokovo planinski je masiv u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koji dijeli Jadran od Zagore. Biokovo je s južne strane planina gotovo sasvim gola, ali vegetacija je raznolika i zanimljiva. Klek, hrast medunac i bjelograb su u podnožju, a bukva, javor, lipa, jela i dalmatinski crni bor u višim dijelovima planine koja se diči i s više zaštićenih endemskih vrsta; biokovsko zvonce, biokovska zečina i dr. Životinjski svijet također je raznolik i ovdje obitavaju: lasica, kuna, sova ušara, suri orao, orao zmijar, divokoza, muflon i drugi, ali i endem biokovski jamski kornjaš.
Biokovo je 1981. godine proglašeno parkom prirode na čijem području je i Botanički vrt u selu Kotišini. Svakako vrijedi posjetiti botanički vrt Kotišina, na nadmorskoj visini od 350 – 500 metara i području od 16,5 ha. Utemeljio ga je dr. fra Jure Radić radi zaštite i očuvanja biljnog svijeta Biokova, obuhvaća oko 300 samoniklih mediteranskih i planinskih biljaka.
Iako prelijepa, planina Biokovo je i opasna, ako se dovoljno ne poštuje, pa se znatiželjnicima preporuča krajnji oprez, korištenje samo označenih pješačkih staza, odnosno odlazak na jedan od stručno organiziranih izleta.

Skip to content