Ekološki voćnjak Terra Marascae

U sklopu projekta „terra marascae“ podignut je najveći eko voćnjak autohtone višnje maraske u Europi. Nasad u Katunima nastao u ekstremnim uvjetima ima najvišu točku na 400 m i većinom je okrenut prema jugu. Maraska, čiji uzgoj u Dalmaciji ima tradiciju dužu od 500 godina, prepoznata je od davnina kao „hrana i lijek“ zbog svog antioksidativnog djelovanja i s pravom je nazivamo „kraljicom višanja“. Od samog početka bilježi se vrijednosti iznad 30° Brix-a što je gotovo jedinstveno u svijetu.

Vizija je unaprijediti ekološki uzgoj i od darova koje priroda pruža te stvoriti proizvode velike vrijednosti. Na površini ukupno većoj od 100 ha posađeno su također trešnje, bajame i ljekovita bilja poput smilja i lavande. Turistima i svim drugim zainteresiranima nudi se obilazak našeg terena i organizaciju raznih događanja.

U sklopu obilaska terena posjetitelji mogu vidjeti ostatke starorimske ceste koja je vodila od Salone (Solin) preko Nove (Runovići) do Narone (Metković), te antičke iskopine i špilje koje svjedoče o postojanju ranijih civilizacija. Kilometrima dugi putovi kroz naš voćnjak pozivaju na šetnju, trekking, vožnju mountain-bike-om ili jednostavno uživanje u flori i fauni ovog podneblja. Naravno, kako to u Dalmaciji uvijek bude na kraju, u autentičnom ambijentu gostima se organizira prigodna degustacija.

Terra Marascae d.o.o. (Denis Rubić)
Katuni Brdo – Rubići bb, 21250 Šestanovac
[email protected]
098225390

Skip to content